Tøj: Ikke det du forbinder med bæredygtighed
Tøjbranchen, og modeindustrien generelt, er generelt ikke kendt for sin tilgang til bæredygtighed. Og det at have mange sæsoner/kollektioner i løbet af året (eller for nogle mærkers skyld, mange nye kollektioner i løbet af en måned), kan da heller ikke kaldes hverken bæredygtigt eller miljøvenligt. Der er dog nogle ting man kan overveje, når man køber nyt tøj, for at have ressourcer, miljø og bæredygtighed in mente.
Hvad er bæredygtighed?
Ifølge ordbogen er bæredygtighed “et økologisk systems evne til at opretholde sig selv i det lange løb, især samtidig med at det giver fordele for mennesker og dyreliv.” Begrebet bæredygtighed har eksisteret i et stykke tid, men det er først for nylig, at folk er begyndt at tage det mere seriøst.
Bæredygtighed er blevet defineret på mange måder, men det refererer generelt til at integrere miljømæssige, økonomiske, sociale og kulturelle dimensioner i beslutningstagning. Generelt betyder bæredygtighed tilpasning til nuværende og fremtidige forhold, samtidig med at vi tager hensyn til konsekvenserne af vores handlinger for fremtidige generationer. Der er ikke en definition af bæredygtighed, der er universelt accepteret, men mange eksperter mener, at det er vigtigt at tænke over, hvordan vi kan bruge ressourcer bæredygtigt og humant.
Forbindelsen mellem bæredygtighed og tøj
Tøj er generelt blevet udskældt. Bomuld kræver eksempelvis meget vand at fremstille. Ofte bliver de forskellige dele produceret forskellige steder, og bliver samlet eller syet et helt andet sted – og det samme gælder for de forskellige mærker og hangtags på tøjet. Derfor kan dit tøj nemt have været på en stor rejse rundt i verden, inden det endeligt sendes til lagre og derfra sendes videre til diverse butikker.
Derfor har modeindustrien typisk været udskældt på grund af dens indvirken på miljøet.
Kan tøj være bæredygtigt?
Svaret på om tøj kan være bæredygtigt, er desværre ikke så sort og hvidt, som man ville ønske. Generelt set, vil svaret være overvejende nej. Når det så er sagt, så kan du dog ved at tænke dig om, sørge for at din miljøpåvirkning er mindst muligt. Både i forhold til hvilket tøj du køber, hvor du køber det, hvordan du bruger det, og hvad du gør med det, når du er færdig med det.
Gode råd i forhold til dit tøj
Sammen med mapeo.dk, der blandt andet sælger kjoler til kvinder med former, har vi sammensat nedenstående tips og overvejelser, som du kan gøre dig, når du fornyer din garderobe:
- Bestil til pakkeshops
Du redder ikke verden, men du sparer en varevogn, scooter eller lignende, turen fra depotet og ud til dig. Varevognen skal alligevel forbi pakkeshoppen med andre pakker, og du skal formentlig ud at handle i nærheden af pakkeshoppen alligevel. - Brug dit tøj færdigt
Det er fristendende at skulle have det nyeste tøj hele tiden, og i de rigtige farver. Ved at bruge dit tøj, til det er slidt op, og evt. upcycle det efterfølgende, sparer du mange ressourcer. Et par jeans kan blive til et par lækre shorts eksempelvis. - Send gammelt tøj til genbrug
Hvis ikke du bruger dit tøj op, så sørg for at det kommer til genbrug, hvor andre kan få glæde af det. Alternativt kan du sælge det via sociale medier eller diverse apps. Uanset hvad, er det bedre at give det væk, end at smide det ud.
Der kunne tilføjes mange flere råd, men det er en god ide at have styr på ovenstående råd først. Derudover, så kan det være en ide at sætte sig ind i hvad de enkelte mærker, som mange brands pryder sig med, betyder. Gør de reelt en forskel, eller er der blot tale om et billigt green washing trick? Det er svært at gennemskue, og derfor er vi i første gang tyet til de lavpraktiske råd, der som nævnt ikke redder verden, men kan tage dit det første skridt.