Sådan sikrer du dig, at dit elpanel fungerer korrekt

Uanset om du er husejer eller lejer, er det vigtigt at vide, hvordan du skal passe på dit elpanel. Et elpanel er vigtigt for at levere strøm til lyset og apparaterne i dit hus. Hvis noget går galt med panelet, kan du stå uden elektricitet. Heldigvis er det ikke så svært at vedligeholde dit elpanel, og det kan gøres af enhver husejer med en vis grundlæggende viden om elektrisk sikkerhed og elektriske systemer. 

Det grundlæggende om eltavler 

Et elpanel fordeler elektricitet fra en hovedledning til individuelle ledninger til hvert rum. Det indeholder også afbrydere eller sikringer, som beskytter ledningerne mod overbelastning og kortslutninger. Når der opstår en overbelastning, udløses afbryderen, hvilket afbryder kredsløbet og forhindrer yderligere skader.  De mest almindelige eltavler til boliger er enten 100-ampere eller 200-ampere; større huse har normalt 200-ampere, mens mindre huse har 100-ampere. 

Tips til vedligeholdelse 

Hvis du vil vedligeholde dit elpanel korrekt, skal du starte med at inspicere det en gang om året eller efter større storme, der kan have forårsaget overspænding i dit område. Du bør kigge efter tegn på rust, korrosion, løse ledninger eller forbindelser, brændte pletter og lugte fra selve boksen. Hvis du finder nogen af disse problemer, betyder det, at noget skal repareres hurtigst muligt, før det bliver et større problem.  Derudover bør du kontrollere alle ledninger, der fører ind i boksen, for tegn på flossethed eller slitage – disse bør udskiftes hurtigst muligt, hvis der er synlige tegn på skader. Endelig skal du sørge for, at alle afbrydere er mærket nøjagtigt, så du ved, hvilket rum der er forbundet til hvilken afbryder, hvis der nogensinde opstår et problem med strømforsyningen til et bestemt rum i dit hjem.  

Hyr en elektriker 

Hvis du ikke føler dig tryg ved at udføre denne inspektion selv, eller hvis noget ser forkert ud under din inspektion, så tøv ikke med at kontakte en elektriker Sjælland med det samme! Dette gælder især, hvis der har været vandskader omkring dit hjem eller i nærheden af selve eltavlen – vand og elektricitet blandes ikke! En erfaren elektriker vil være i stand til hurtigt at identificere eventuelle problemer og sikkert løse dem, før de bliver til alvorlige problemer. Desuden kan de rådgive om eventuelle forbedringer, der kan foretages for at sikre optimal ydelse af dit system over tid, f.eks. ved at tilføje yderligere kredsløb eller opgradere til et servicepanel med større kapacitet, hvis det er nødvendigt

Det kan dog nogle gange være kompliceret afhængigt af, hvilken type system du har installeret i dit hjem (100 ampere vs. 200 ampere). Hvis du ikke er sikker på at gøre dette selv, så tøv ikke med at kontakte en erfaren elektriker, som vil kunne inspicere det professionelt og anbefale forbedringer, hvis det er nødvendigt! Med regelmæssige vedligeholdelseskontroller og lejlighedsvise opgraderinger, når det er nødvendigt, kan du være sikker på, at dit hjem vil fortsætte med at køre problemfrit i mange år fremover!