Fordel ved at opkøbe en virksomhed

Er man helt ny iværksætter og ikke ved hvor man skal starte, her snakker vi hjemmeside, marketing, forretningens muligheder, forståelse for SEO, leverandør aftaler, køb af maskiner til produktion for bare at nævne nogle af de ting som har betydning for en forretning. Når du køber en eksisterende virksomhed, får du en velfungerende virksomhed med kunder, leverandører og medarbejdere, der kender rutinerne. Desuden omfatter et godt køb af en virksomhed en overførsel af viden fra sælger til køber. Du kan spare tid og penge ved at købe en eksisterende virksomhed i stedet for at starte en fra bunden.

Der er flere fordele ved at købe en eksisterende virksomhed

  • Du kan komme hurtigt i gang, da virksomheden allerede er i gang
  • Virksomheden har en kundebase, som du kan drage fordel af
  • Du arver leverandør- og medarbejderforhold
  • Den nuværende ejer vil ofte videregive vigtig viden om, hvordan man driver virksomheden med succes
  • Det er normalt mindre risikabelt end at starte din egen virksomhed fra bunden

Du har mulighed for at købe et etableret brand/mærke med et godt omdømme hos kunder og leverandører.

Der er nogle ting, du bør overveje, før du køber en virksomhed.

Her er en liste over de fem vigtigste ting, du bør tænke over.

Den første ting, du skal overveje, er den type virksomhed, du ønsker at købe. Der findes tre typer: service, produkt og detailhandel. Servicevirksomheder er virksomheder, der leverer en service til kunderne, f.eks. en restaurant eller en frisørsalon. Produktvirksomheder fremstiller og sælger et fysisk produkt, som f.eks. en legetøjsbutik eller en bilforhandler. Detailvirksomheder sælger produkter til forbrugerne, f.eks. tøjbutikker eller supermarkeder.

Den anden ting, du skal tænke på, er dit budget . Hvor mange penge har du råd til at bruge på at købe en virksomhed? Du skal også tage højde for, hvor mange penge du skal bruge til at vedligeholde virksomheden hver måned. Dette omfatter betaling for medarbejdere, husleje, forsyningsselskaber osv.

Køb dine konkurrenter

Opkøb af konkurrenter giver dig flere kunder, da du overtager ordrebogen og kunde kartoteket fra din konkurrent. Det er en måde at skaffe majoritet på markedet og købe konkurrenter som måske har haft det hårdt i en periode for en lavere pris.

Mange opkøber konkurser, flere kender nok til donuts butikkerne som startede som en døgnflue i storbyerne og Aalborg var oppe på 5 inden for 1 års tid, hvor der på nuværende tidspunkt kun er en tilbage. Deres inventar kan være leaset eller det kan være købt, har de en aftale med et firma eller købt dem så kan du overtage deres maskiner til en evt. meget lavere pris end fx ny prisen.

Har du en webshop, hvor du sælger godt og gerne vil udvide – du kan se at en konkurrent er ved at bide sig fast på markedet. Så er det med at have forståelsen for hvornår du skal slå til.