Toppen er verden kan være livsfarlig

Bjergbestigning er en sport for nogle og andre kan de blive syge bare af at kigge på et billede af de her høje bjerge. Højdesyge er en af de farligste ting ved bjergbestigning, udstyret kan man købe sig til, man kan træne sig til at klatre de verdens højeste bjerge. Der finde bjerge i verden som ligger på de her +8.000 meters højde, det er i de +8.000 meters højde hvor mange bjergbestiere siger at verden ændre sig og det bliver virkelig farligt at bevæge sig i længere tid.

Dødszonen er navnet på dette område, og det er et område, der starter i omkring 8000 meters højde. Over dette niveau er mængden af ilt i luften så lav, at det bliver svært at trække vejret og kan forårsage højdesyge. Bjergbestigere, der tilbringer for meget tid i dødszonen, kan dø af iltmangel eller andre problemer i forbindelse med stor højde som f.eks. forfrysninger eller lungeødem.

Mange bjergbestigere kalder denne del af et bjerg for “topstødet”, fordi det er den sidste store udfordring, før de når toppen. At nå toppen er en fantastisk præstation, men det er afgørende at gøre det sikkert. Sørg for, at du er godt forberedt, inden du forsøger dig på en bjergbestigning i høj højde!

Toppen af verden

Mount Everest som er verdens højeste bjerg , i mere end 8000 meters højde over havets overflade. Det er en farlig og vanskelig opgave at bestige netop dette bjerg, som kræver mange års træning, erfaring og fysisk form.

De første mennesker, der besteg Mount Everest, var Edmund Hillary fra New Zealand og Tenzing Norgay fra Nepal i 1953. Siden da har mere end 5.000 mennesker besteget bjerget – men over 200 er døde i forsøget! Nogle lig ligger stadig på bjerget, fordi det er for farligt for hold at bjærge dem.

Rasmus Kragh skrev historie den 23. maj 2019, da han blev den første dansker nogensinde til at bestige Mount Everest uden at bruge kunstig ilt. For ham var det en rejse, der havde taget tre forsøg, før det endelig lykkedes denne gang – to gange tidligere, hvor han var mislykkedes blot 250 meter fra at nå sit mål!

For at nævne nogle af de andre kendte store bjerge, kan vi nævne K2, Kangchenjunga mange af de helt store bjerge finder man i Nepal, som er kendt for at have store jordskævl, høje bjerge og en kultur omkring bjergbestigning .

I Alperne er der mere end 15 bjerge på over 4000 meter, og mange af disse bjerge har flere ruter til toppen. Det mest populære bjerg i denne bjergkæde er Mont Blanc, som kan bestiges fra Frankrig eller Italien. Hvor mange Europærer starter deres bjergbestignings rejse.