Hvordan finder jeg en god advokat?

Det første spørgsmål der opstår når nogen oplever juridiske problemer, er, hvordan man finder en god advokat. Medmindre man har en personlig forbindelse til en advokat eller en anbefaling fra et familiemedlem eller en nær ven, kan det ofte være en udfordrende og stressende oplevelse at finde den rigtige advokat til jobbet.

En almindelig metode, som mange mennesker bruger til at finde en advokat, er ved at foretage en hurtig søgning på nettet. Problemet med denne metode er, at den er meget tidskrævende og ikke altid giver præcise resultater. F.eks. en søgning på advokat Aalborg giver ret mange resultater, men hvilke er gode og hvilke er mindre gode?

Hvis du f.eks. indtastede sætningen “få en advokat” i en søgemaskine lige nu, er der stor sandsynlighed for, at du vil få generiske resultater, der enten leder dig videre til en hjemmeside med en anden database, som du skal finkæmme. Eller også vil den vise dig en liste med annoncer fra virksomheder, der tilbyder advokatformidlingstjenester. 

Selv om dette kan være marginalt nyttigt, vil du aldrig finde den rigtige advokat, hvis du ikke kender de korrekte søgeparametre, som du skal indtaste for at finde frem til den type advokat, der kan håndtere din sag. Hvis du f.eks. står over for en straffesag, skal du naturligvis hyre en advokat til forsvar i straffesager, da de specifikt beskæftiger sig med strafferet.

Læs mere – Find den rette børneadvokat

Hvad nu hvis din sag involverer en person, der krænker dine intellektuelle ejendomsrettigheder? Skal du så hyre en erhvervsadvokat? En erhvervsadvokat? En børneadvokat til samvær? En advokat inden for teknologi? Eller måske endda en advokat med ansvar for erstatningsret eller personskade? Læg mærke til, at det bliver meget sværere at finde en advokat, når du ikke ved præcis, hvilken type du har brug for. Er du god til at søge og er du klar hvad type advokat du har brug for, så kan søgemaskiner som Google være et rigtig godt værktøj. Er du ikke helt klar over disse ting, er det måske ikke her du skal starte så.

Desuden er typen af advokat kun et af flere filtre, som du skal kende, før du kan begynde din søgning. Du kan finde en advokat, der praktiserer inden for den rigtige branche, men som måske fokuserer på transaktionssiden af sager og ikke repræsenterer folk i retten.

Læs mere – Valg af advokat i Aalborg

Kom godt i gang med at finde en god advokat

Som nævnt ovenfor skal du finde en advokat, der ikke kun praktiserer inden for sit område, men også inden for den branche og de juridiske funktioner, der er nødvendige i den pågældende sag. Når søgeparametrene er fastlagt, vil det være muligt at begynde at lede efter en advokat til at tage sig af deres sag.

Afhængigt af sagens omstændigheder kan nogle juridiske sager vare i årevis. En person bør finde en advokat, som han/hun er tryg ved at arbejde sammen med på lang sigt, som virker dygtig, og som han/hun har tillid til vil gøre den nødvendige indsats for at opnå en vellykket løsning. Det bedste sted at starte søgningen efter en advokat er derfor at udnytte et personligt netværk af pålidelige nære venner, familiemedlemmer og professionelle kontakter.

Selv om det ikke er nødvendigt, vil nogle personer søge efter advokater på grundlag af det jurastudie, de er uddannet fra, og deres professionelle resultater. Hvis en virksomhed f.eks. bliver sagsøgt for millioner af kroner, vil de måske gerne hyre en advokat, der ikke blot har erfaring inden for det retsområde, som deres sag kræver, men som også har en dokumenteret at de har erfaring med at vinde lignende typer sager.

Ud over at spørge personlige forbindelser eller stole på mund-til-mund anbefalinger er der andre almindelige måder, hvorpå folk søger efter en advokat:

Læsning af nyhedsartikler, der nævner firmanavne;

at bladre i de gule sider i en telefonbog;

at notere nummeret på et firma eller en advokat fra reklamer i offentlige transportmidler, tv-reklamer eller plakater;

Gennemførelse af en onlinesøgning;

Ringe til eller besøge den lokale advokatsammenslutning eller besøge dennes hjemmeside;

At bruge en advokatformidlingstjeneste og/eller

At spørge retshjælpstjenester eller nonprofitorganisationer, der gratis stiller juridiske kontaktoplysninger til rådighed.

Da det er den digitale tidsalder, er der også nogle nye måder at hyre en advokat online på, som indebærer mere end blot at foretage en hurtig søgning på internettet. For eksempel har mange advokater opbygget en stærk tilstedeværelse på sociale medier online. Advokater har nu konti på sociale medieplatforme, lige fra LinkedIn til Twitter. Det kan være nyttigt for at få en fornemmelse af deres personlighed, før man officielt ansætter dem.

Da pandemien har gjort det vanskeligere at mødes med folk personligt, benytter mange advokater sig desuden af videoteknologi som FaceTime, Zoom og Skype til at holde konsultationer og mødes med deres klienter online.

 

Telefonopkald og indledende konsultationer

Det første trin i konsultationen indebærer normalt at ringe eller sende en e-mail til et advokatfirma for at arrangere et konsultationsmøde. Næsten alle advokater tilbyder en gratis indledende konsultation.

Den gratis konsultation er til gavn for både advokaten og deres potentielle klient. Det giver den potentielle klient mulighed for at afgøre, om de ønsker at hyre den pågældende advokat eller ej, og det giver advokaten lidt mere indsigt i sagen, så de kan lade klienten vide, hvis de ikke passer til ham.

Det kan f.eks. være, at advokaten praktiserer selskabsret, men at han/hun kun tager sig af sagsbehandlingsaspektet i modsætning til forhandlinger og transaktionelle sager.

Selv om de fleste konsultationer normalt foregår over et telefonopkald, bør en person, der ønsker at hyre en advokat, have et par ting ved hånden som forberedelse til mødet. Afhængigt af situationen bør en potentiel klient være klar til at oplyse navnet på retten, typen af høring, rets dato, selve høringsmeddelelsen og andre papirer vedrørende sagen. De bør også være i stand til kort at opsummere deres situation.

Nu burde du være lidt bedre stillet til at kunne finde en god advokat til at hjælpe dig med dig problem.