Kan Nike Dunk følge med nutidens krav til bæredygtighed?

Mere end nogensinde før er opmærksomheden på bæredygtighed til stede. Ikke alene i privatlivet, men det har uden tvivl gjort sit indtog i erhvervslivet. Det fokus på bæredygtighed, som vi ser i dag, er formentlig kommet for at blive. Det er vel på nogle måder, som urbanisering, industrialisering og globalisering. Vi har nu opnået tilstrækkelig viden, til at vi kan lukke vores øjne for virkeligheden. Derfor ser vi en klar ændring i erhvervslivets produktion, så det nu kan imødekomme kunders tilsvarende stigning i interessen for bæredygtighed. Tidligere var bæredygtighed begrænset til at handle om klimaaftryk. Men i dag handler det også i høj grad om mennesker. De mennesker som er arbejdere. I lang tid har vi ikke været opmærksom på, hvilke forhold arbejdere havde i de første led af produktionen. Vi var lykkeligt uvidende om kemikalier i vores produkter, og hvordan det påvirker de mennesker, som skal arbejde med det.

 

Nu ser vi, at flere store virksomheder sætter foden i jorden og sætter ny kurs. En bæredygtig kurs. Ikke alene af etiske grunde, men i høj grad også fordi det er nødvendigt, hvis de vil holde på deres kunder. På den måde påvirker private menneskers interesse beslutninger i erhvervslivet.

 

Store fabrikanter skifter kurs

Flere større virksomheder har nu omlagt deres produktion, så den også er mere gennemsigtig. En af dem er Nike. De har sat fokus på genbrug af spildmaterialer, så der ikke går unødvendigt materiale til spilde. Derudover har de skiftet til bæredygtige energiformer på deres faciliteter. Dette er nogle af de tiltag, som Nike har gjort for at være mere bæredygtige.

 

Hvad med gamle Nike Dunk?

Det kan virke nemt at sige, at Nike nu har skiftet kurs, og derfor kun er bæredygtige. Det er naturligvis ikke så simpelt. Mange af de gamle designs er lavet, før man tænkte på bæredygtige materialer. Eksempelvis Nike Dunk. Alligevel er der sket store ændringer siden Dunk blev udgivet. For da Nike Dunk oprindeligt blev udgivet, var det ikke i købernes interesse, om de var produceret bæredygtigt. Men i dag har dette fået næsten al fokus. De store beslutninger om at skifte til bæredygtig energi ved produktionsfaciliteterne, smitter netop også af på det klimaaftryk, der sættes ved produktionen af Nike Dunk. Selvom modellen Nike Dunk er tidløs og cementeret i sneakers-verdenen, er det på ingen måder tilfældet med Nike som fabrikant. De er nemlig i stand til at skifte retning, så deres profil er mere bæredygtig. Genbrugen af materialer har også betydning for produktionen af Nike Dunk. Selvom det kan virke, som om Nikes gamle modeller ikke passer ind i nutiden tanker om bæredygtighed, er produktionen af dem blevet meget mere bæredygtig. Den tidløse model afspejler altså på ingen måde en fabrikant, som er fanget i fortidens illusioner.